Geschiedenis centrale Burgum

Het is eind jaren 60. De centrale Leeuwarden is zowel ruimtelijk als koelwatertechnisch volgebouwd. Het Provinciaal Elektriciteits Bedrijf (PEB) moest op zoek naar een vestigingsplaats voor een nieuwe centrale. Er waren een aantal mogelijkheden, maar er is besloten om de centrale, genaamd Centrale Burgum, te plaatsen aan de noordoever van het Bergumermeer. In september 1970 is er met de werkzaamheden begonnen. De eerste eenheid is in de herfst van 1974 in gebruik genomen. De tweede eenheid in de zomer van 1975. In 1984 werden beide productie-eenheden voorzien van elk twee gasturbines. Eind jaren 90 werd de centrale van volcontinu naar start-stop bedrijf. 

Huidige functie van Centrale Burgum
Sinds 2012 wordt Centrale Burgum ingezet voor noodvermogen. Bij een tekort aan elektriciteit in Noord Nederland, worden de gasturbines gestart en zijn zij in staat om binnen 15 minuten maximaal vermogen te leveren. Dit gebeurt ongeveer twintig keer per jaar. Ook worden de gasturbine van Centrale Burgum tijdens een ‘black out’ als eerste centrale opgestart om samen met de Eems Centrale heel Nederland weer te voorzien van elektriciteit. ENGIE heeft hiervoor een zogenaamd ‘Blackstart’ contract met TenneT.

Terrein Centrale Burgum
Op het terrein van de centrale is een natuurgebied van 15ha. Hier halen dakdekkers hun riet voor dakbedekking. Ook wordt door CES (Constant Effort Sites) de vogelstand nauwkeurig in de gaten gehouden. ENGIE verleent hieraan haar medewerking. Een voorbeeld hiervan is het project werkgroep slechtvalk.  

Feiten en cijfers Centrale Burgum

4 september 1970

Eerste spade in de grond

25 juli 1974

Eerste keer op het net

najaar 1974

Eerste eenheid in gebruik

zomer 1975

Volledig in gebruik (tweede eenheid). Totale vermogen 668 MW

Koelwatergebruik 144.000m3 per uur

1984

Warmtelevering aan Toutenburg

1986

eerste conventionele centrale in Nederland die werd voorzien van gasturbinevoorschakeling (combi centrale)

Eind jaren 90

Van volcontinue bedrijf naar ‘start-stop’  bedrijf. Van 7000 draaiuren naar 2500 draaiuren per jaar

2008

De gasturbines worden voorzien van Dry Low NOx branders

2012

De stoomturbines in conservering (moth balling)

2012

Levering noodvermogen voor TenneT

2012

Centrale Burgum geschikt gemaakt voor ‘Blackstart’ eenheid voor noord Nederland

2017

Duurzame ontwikkeling Centrale Burgum met zonne-energie en biogas


Kolen, olie, gas